Dejun de Afaceri cu Domnul Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

În data de 25 octombrie 2017, EBA Moldova a organizat în parteneriat cu AmCham Moldova un Dejun de Afaceri cu Domnul Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Evenimentul a fost deschis și moderat de către Președintele EBA - Domnul Thomas Moser și Președintele AmCham  - Doamna Veronica Malcoci. Domnul Andrian Candu a apreciat legătura și dialogul permanent dintre mediul de afaceri și Parlament, invitând reprezentanții companiilor să fie activi în discuții și întrebări și la acest eveniment, pentru a identifica soluții în dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova.

Dialogul a fost axat atât pe problemele actuale din domeniile reprezentative ale membrilor, cât și pe activitățile prioritare ale Parlamentului, cum ar fi: progresele din punct de vedere legislativ ce reglementeaza mediul de afaceri în domeniul controalelor de stat, procedurilor de control și simplificării cadrul legal privind actele permisive; modificările în Codul muncii pentru flexibilizarea relației angajator-angajat; liberalizarea serviciilor medicale private; noua Lege privind activitatea bancilor. În contextul Legii cu privire la taxa de poluare, s-a discutat despre nevoia identificării celei mai bune soluții ținând cont de legislația europeană. Prioritatea din domeniul energetic este finalizarea până la finalul anului a conductei de gaz Chișinău, interconectarea la rețeaua de energie electrică cu piața europeană și finalizarea procedurii de aprobare a Legii privind energia din surse regenerabile.

Reprezentanții mediului de afaceri au punctat mai multe aspecte legate de Legea deșeurilor, proiectul Legii actelor normative, controlul parlamentar privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, reglementarea operațiunilor de incinerare a deșeurilor, proiectul Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, noi reglementări privind legislația în domeniul mass-media, audiovizual și publicitate ș.a.