Launching the DCFTA II Project

Indicatii referitor la Proiectul DCFTA II Implementat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și EBA Moldova

Finanțat de Guvernul Suediei prin intermediul corporației IFC

Pe 1 iulie Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu EBA Moldova au lansat Proiectul DCFTA II orientat spre asistarea și pregătirea exportatorilor de produse agricole de pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru exportul bunurilor acestora pe piața UE. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei prin IFC (o ramură a Băncii Mondiale) și va dura din iulie până în decembrie 2014.

Proiectul va acoperi următoarele activități:

 1. Consolidarea comitetelor sectoriale ale Camerei de Comerț și Industrie și EBA orientate spre îmbunătățirea mediului de afaceri prin armonizarea cadrului legislativ pentru a-l face mai permisiv in menținerea afacerii.
 2. Pregătirea, asistența și antrenarea exportatorilor de produse agricole în așa sectoare ca:
  - Tehnici de negociere;
  - Rețele de distribuție;
  - Probleme contractuale și chestiuni financiare;
  - Tehnici de promovare și marketing;
  - Litigii și reguli în accesarea pieței UE;
  - Standartele pieței UE;
  - Cerințele fito-sanitare în RM;
  - Proceduri de export.
 3. Ca rezultat a trainingurilor exportatorii vor avea posibilitatea să participe la un eveniment de matchmaking organizat în Belgia și Olanda, România și (posibil) Germania – rămâne de confirmat.
 4. Pe parcursul proiectului vor opera 2 linii fierbinți pentru a răspunde la întrebările exportatorilor și a-i ghida în adresarea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
 5. Exportatorii vor avea ocazia să beneficieze de consultanță externă ce va împărtăși cele mai bune practici și cea mai bună expertiză la nivel mondial.

Helpdesk: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
Chișinău, Ștefan cel Mare, 151blv.
tel: 022 22-33-10, Dorin Rojnevschi
e-mail: project@chamber.md

Helpdesk: Asociația Businessului European
Chisinau, 31 August, 139 street;
tel: 079159199, Ion Cebanu
e-mail: ion.cebanu@eba.md